Viisas Elämä sivustolla on alkanut uusi blogi-sarja "Kotona kehossa"!

 

Miksi kotona kehossa oleminen ei ole ihan pikkujuttu?

Riitta Saarikko, 7/ 2016

Keho-mieli -yhteyden kehittämisestä on tullut yhä suositumpaa. Tarjolla on joogaa, itämaisia lajeja, luovaa tanssia, meditaatiota ja mindfulnessia. Monille ei riitä vain fyysinen kuntoilu, koska kuormitus ajassamme on useimmiten henkistä. Tämä herättää kaipausta kehon ja mielen yhteydestä, josta voi avautua yhteys sisäiseen hiljaisuuteen ja henkisyyteen.

Äkkiseltään voisi ajatella, että kyse on vain trendikkäistä harrastuksista, jotka unohtuvat ja korvautuvat nopeasti uusilla. Toki trendit elävät ja kuolevat, mutta ilmiössä voi havaita myös jotakin merkityksellisempää: yksittäisissä ihmisissä herännyttä tarvetta sisäiselle kasvulle. Väitetään, että muutos, jota nyt elämme, on siirtymistä tietoyhteiskunnasta luovuuden aikaan. Monia ihmisiä koskettaa se, että vanhat mallit ja rakenteet eivät välttämättä tarjoa turvaa – omaa paikkaa esimerkiksi työelämässä ei välttämättä löydy samalla tavalla kuin menneinä vuosikymmeninä. Elämän vaikeudet ikään kuin taputtavat ihmistä olalle ja pyytävät oivaltamaan: kuka oikeastaan olet ja mikä on erityisyytesi? Kehotietoisen itsetuntemuksen kehittämisen myötä ihminen voi keskittää voimavaransa selkeämmin ja tietoisemmin merkityksellisiin asioihin, luoda syvyyttä ihmissuhteisiinsa sekä oppia pitämään huolta itsensä eri olemuspuolista: kehostaan, mielestään ja henkisyydestään.

Lue lisää...

 

Kotona kehossa erityisherkkänä

Pirjo Salo 8/2016

Kun tiedostaa oman erityisen laadun – herkkyyden – on helpompaa asuttaa omaa kehoa kodikseen sen omistajan tarvitsemalla tavalla.

Herkän ihmisen arkipäivää on, että tuntee syvemmin. Hän huomaa asioita, joihin joku toinen ei kiinnitä huomiota, hän reagoi ja virittyy. Elämä antaa joka päivä hänelle mahdollisuuksia harjoitella tunnistamaan omia rajoja: kuinka paljon tietoa ja ärsykkeitä voi ottaa vastaan. Erityisherkkä huomaa vivahteet ja pienet asiat helposti. On luonnollista, että hän tulee ylivirittyneeksi. Se tuntuu kehossa epämukavalta. On myös luonnollista, että erityisherkkä tarvitsee omaa aikaa asioiden syvälliseen käsittelyyn. Ehkäpä tylsän alivirittyneen ja ylivirittyneen keskivälillä on tila, jossa jokainen voi tuntea olonsa hyväksi.

Lue lisää...

 

Luova keho

Merja-Riitta Hämäläinen 8/2016

Rakastan ajatusta kehosta kotinani ja turvapaikkanani. Aina ei ole ollut niin. Minulle kävi huonosti nuoruuden kynnyksellä. Kotini kaapattiin. Minulle jäi vain pieni, juuri ja juuri riittävä osa. Ajan mittaan unohdin, että minulla on täydellinen omistusoikeus omaan kotiini, joka itse asiassa on melkein linna, ainakin suuri, avara, täynnä tiloja, täynnä värejä, ainutlaatuinen, erityinen. Nyt tiedän sen ja ymmärrän sen. Silloin en tiennyt. Luulin, että minulle kuuluu vain se pieni tila. Onneksi minulle jäi juuri se pieni tila, arvokkain tila. Sen tilani nimi on luovuus. Se tila on ydintilani. Se on elämänenergiani tila.

Kehoni oli koko nuoruuteni, pitkään sen jälkeenkin, hyvin jäykkä, ahdas, liikkumaton. Se oli täynnä pelkoa ja ahdistusta. Mutta minulla oli koko ajan yhteys luovaan osaan itsessäni. Ompelin värikkäitä, itse suunnittelemiani vaatteita, askartelin, piirin, sisustin, rakensin, lauloin, soitin, leikin ja pelleilin sisarusteni kanssa. Luova kehoni kannatteli ja piti minusta huolta. Se piti minusta huolta valitessani ammatillista polkuani. Opettajana luovuus oli olennainen tekijä oppimisen tiloissa. Luova kehoni piti minusta huolta antamalla itsensä kasvupaikaksi kolmelle ihanalle lapselleni.

Lue lisää...

 

Miksi pysähtyä kehon viisauden äärelle?

Regina Skogberg 8/2016

Keho on hyvin monimuotoinen aistiva ja kommunikoiva koneisto. Keholla on aivan oma älykkyytensä, ja kehon kieli on useimmiten hyvin rehellinen. Keho kommunikoi eri tavoin; esimerkiksi jännittämällä tai rentouttamalla lihaksia. Kipu on kehon kieltä, kuten keveyden tai elävyyden tuntu. Epämiellyttävässä tilanteessa keho saattaa perääntyä tai paeta, ja kiinnostusta ihminen saattaa ilmaista nojaamalla tai ottamalla askeleen eteenpäin.

Kehomme on jatkuvassa yhteydessä ympäristöömme. Samalla olemme jatkuvassa yhteydessä sisäänpäin itseemme ja kehomme viesteihin. Keho on meidän maamme ja maadoituksemme tässä monesti niin levottomassa maailmassa. Meidän maa-kotimme. Kaikki mitä koemme, kaikki elämämme tapahtumat, ilmenevät maa-kodissamme eli kehossamme jollakin tavalla. Emme vain aina ole kovinkaan tietoisia tästä! Olemme usein enemmän uppoutuneita ajattelemaan kuin kuuntelemaan kehon viestejä. Mikä estää meitä aistimasta ja kokemasta kehoamme ja sen sanomaa? Ja miksi kykyä aistia kannattaisi vahvistaa?

Lue lisää...

 

Oletko kyllästynyt kuntokuureihin ja ravintosuosituksiin… ja haluaisit voida hyvin?

Riitta Saarikko 9/2016

 

Saamme jatkuvasti tietoa terveellisistä elämäntavoista, ravintosuosituksista, myyvistä kuntokuureista sekä painon- tai stressinhallintamenetelmistä. On tutkimustietoa, perinnetietoa, trendivirtauksia ja karismaattisia valistajia. Tiedämme myös, että suositukset ja ohjeet voivat olla täysin ristiriidassa keskenään! Syödäkö voita vai margariinia? Hiilareita vai protskuja? Helposti tulee vain syyllisen kurja olo, kun terveellisemmistä elämäntavoista ei jaksa inspiroitua. Toisaalta monilla itsensä kanssa kamppailevilla ihmisillä on kirjasarjan verran tietoa hyvinvoinnin edistämisestä!

Lue lisää...